Operatiuni Corporate
* Finantare prin piata de capital
Listarea la Bursa de Valori Bucuresti, desi este un proces indelungat, poate aduce companiilor fonduri serioase. Foarte important este si faptul ca acest tip de finantare este mai ieftin decat angajarea unui credit bancar.
Pe langa tranzactiile de cumparare-vanzare a actiunilor si obligatiunilor, destul de bine cunoscute unei importante parti a populatiei, Bursa poate aduce si alte servicii companiilor, chiar si celor nelistate inca. Mecanismul de finantare prin Bursa este simplu: compania ofera spre vanzare actiuni sau obligatiuni in vederea atragerii sumelor necesare.
Un prim avantaj al unei companii care decide vanzarea de actiuni sau obligatiuni prin Bursa este autonomia. Cu alte cuvinte, societatea respectiva stabileste conditiile in care doreste sa se imprumute, chiar daca acestea trebuie sa fie agreate de potentialii investitori. Astfel, compania stabileste pretul la care vinde actiunile si numarul lor. Prin comparatie, daca societatea doreste contractarea unui credit bancar, institutia financiara stabileste conditiile privind suma maxima pe care o poate acorda, dar si costul creditului.
Etapele finantarii
Primul pas pe care trebuie sa il faca o societate ce doreste sa se imprumute de la investitori este asumarea obligatiilor unei companii listate pe piata de capital. Cu alte cuvinte, sa devina o companie publica, cu anumite obligatii in ceea ce priveste transparenta situatiei economice. Urmeaza apoi pregatirea ofertei publice, conditie principala pentru listare, dar se poate derula si in cazul companiilor deja listate care doresc finantare suplimentara. Dupa incheierea acestei etape, actiunile respective sunt puse propriu-zis in vanzare, urmand ca, in cel mult doua luni de la incheierea tranzactiei, sa aiba loc listarea la Bursa.
Majorarile de capital
Societatile deja listate se pot finanta prin intermediul investitorilor, prin majorarea capitalului social. Metoda, tot mai des folosita pe piata romaneasca, se poate pune in practica fie prin capitalizarea profitului obtinut in anii precedenti, care implica atribuirea de actiuni gratuite proportional cu participatia inainte de majorare, fie prin aporturi noi in numerar, cu emisiunea de titluri ce pot fi achizitionate la un pret care, de cele mai multe ori, este mai avantajos decat cel de la Bursa.
* Consultanta
Fuziuni si achizitii
- analiza in detaliu a situatiei companiilor;
- identificarea potentialilor cumparatori/vanzatori;
- intocmirea prospectului de fuziune;
- identificarea metodelor de fixare a pretului de achizitie si modalitatile de plata a achizitiilor si fuziunilor;
- modalitati de preluare a controlului unei firme;
- masuri preventive care sa descurajeze eventualele intentii de preluare ostila;
- posibilitatea de retragere din societate a actionarilor si de obtinere a contravalorii actiunilor.
Listarea si delistarea la Bursa de Valori Bucuresti
- transformarea unei societati cu raspundere limitata (S.R.L.) in societate pe actiuni (S.A.);
- oferta publica de vanzare;
- evaluarea financiara a companiei;
- determinarea pretului si volumului optime de emisiune precum si contactarea potentialilor investitori;
- intocmirea prospectului de emisiune de actiuni si realizarea activitatilor de marketing;
- trecerea de pe un sistem alternativ de tranzactionare pe sistemul BVB.
- indeplinirea tuturor conditiilor si procedura de delistare.
Planuri de afaceri, consultanta si studii de fezabilitate
- intocmirea planului de afacere sau studiului de fezabilitate;
consultanta privind elaborarea planurilor de afaceri.